Balans en evenwicht

Van natuurlijke scheefheid naar balans en horizontaal evenwicht
Ieder paard is van nature scheef. Ook wij mensen zijn linkshandig of rechtshandig, asymmetrisch gebouwd en is de één van nature soepeler en leniger dan de andere. Bij paarden is dit dus niet anders! Zo heeft het paard een voorkeur om met meer gewicht op het ene voorbeen te lopen dan het andere. Zijn de achterbenen niet gelijk als het gaat om stuwkracht en draagkracht en willen paarden makkelijker naar 1 kant buigen. Hierdoor buigen ze teveel aan de ene kant – achterhand valt naar binnen, weglopen over de buitenschouder – en buigen ze te weinig aan de andere kant – achterhand valt naar buiten, op de binnenschouder vallen. Door deze scheefheid, en de onbalans die hierdoor ontstaat, kan het paard nooit zijn rug goed loslaten en gebruiken.

Gezondheid
Het eerste doel wat we voor ogen hebben is het paard gezond houden! Als wij als mens besluiten om op de rug van het paard te gaan zitten dan is dit onze minimale plicht naar het paard toe.

Harmonie
Paardrijden hoeft tegenwoordig niet meer, het is een vrije keuze. Als we dan toch willen rijden laten we dan de tijd zo aangenaam mogelijk besteden, zowel voor het paard als voor de ruiter. Om in harmonie te kunnen paardrijden is het van belang dat het paard in staat wordt gesteld om de ruiter op een correcte manier te dragen. Een goede samenwerking van de onder- en bovenlijn (buik- en rugspieren), soepele spieren aan beide kanten (links, rechts) en een gelijkmatige verdeling van het gewicht van het paard over zijn 4 benen is hierbij van essentieel belang.

Van horizontaal evenwicht naar rijkunstig evenwicht 
Als we de rijkunst willen zien als bewegende kunstvorm dan hebben we uiteraard een langere opleiding nodig. We streven dan naar lichtheid en wendbaarheid van het paard en naar elegantie van de ruiter door zijn onzichtbare hulpen. De elasticiteit en kracht van de achterhand willen we
tot in de perfectie ontwikkelen.

4 achterbenen
Voor het ontwikkelen van de achterhand spreken we van het ontwikkelen van de 4 achterbenen!!

(in plaats van de 4 benen – vóór en achterbenen – voor het evenredig verdelen van het gewicht)

Hiermee bedoelen we het ontwikkelen van het binnenachterbeen en het ontwikkelen van het buitenachterbeen. En aangezien het paard een linker en een rechter achterbeen heeft, spreken we dus van 4 achterbenen.

Binnenachterbeen: het plaatsen van het achterbeen naar het zwaartepunt en gewicht nemen van de voorhand, vanuit aangespannen buikspieren en een naar voren gerichte binnenheup (schouderbinnenwaarts)

Buitenachterbeen: het plaatsen van het achterbeen naar het zwaartepunt en gewicht nemen van de voorhand, vanuit gestretchte rugspieren en een naar achteren gerichte buitenheup (travers, renvers)

“De ruiter die alles uit zijn paarden wil halen wat de natuur er in heeft gestopt moet zijn volledige aandacht laten uitgaan naar het bewerken van dit gebied, namelijk het heup- en kniegewricht.”

Steinbrecht: Das Gymnasium des Pferdes

Copyright © 2016 Fijne Rijkunst. Alle rechten voorbehouden. Webdesign door Internetbureau Antum