Amoroso

Video over het grondwerk met als thema:

School-halt

Het grondwerk voer je uit terwijl je het paard aan de middelste ring leidt en je zelf achteruit loopt. Dit is dus iets anders dan het 'werken aan de hand'. In het werken aan de hand loop je naast de schouders van het paard en werk je met een binnen- en een buitenteugel. Het grote voordeel van achteruitlopen is dat je hierdoor een goed beeld hebt van je paard. Je kunt heel gemakkelijk alle checkpunten langs en zien waar je paard zijn vorm en balans kwijt raakt, ofwel waar de vorm nog niet goed is en je dus aan je paard kunt vragen of hij daar een bepaalde reactie wil geven. Als de vorm klopt dan komt het paard in balans, wordt zijn lichaam (en hierdoor de aanleuning) nageeflijk en krijgt de beweging flow.
 
Grondwerk kun je vergelijken met Feldenkrais. Waarom...?
Met de Feldenkrais methode leer je ontdekken hoe je je skelet moet gebruiken om je lichaam te ondersteunen in plaats van je spieren te gebruiken. Je spieren worden dus ondersteunend aan een goede houding in je skelet. In beeldspraak: je skelet is de spoorlijn en je spieren zijn de trein. Als de spoorlijn goed is dan kan de trein goed rijden (en doen de spieren wat ze moeten doen).
 
Met paarden is het niet anders. Als het paard de juiste vorm in zijn skelet heeft dan kan hij de juiste spieren aanspreken. Daarnaast is beweging 'direction of energy'. Als de vorm goed is dan stroomt de energie van achteren naar voren en blijft het paard in balans. Als de energie richting de binnenschouder gaat of richting de buitenschouder dan is het paard niet in balans. En klopt dus de vorm niet!
 
In deze video laat ik je kennismaken met het basiswerk in het grondwerk en op welke manier je dit kunt uitbouwen naar de school-halt. Ook kun je zien hoeveel baat Amoroso heeft bij deze oefening. Door de school-halt krijgt Amoroso een betere vorm in zijn lijf. Je kunt heel mooi zien hoe zijn ruglijn verbetert en de hoek van het bekken, heupgewricht, knie. De hele bovenlijn wordt vloeiender en zijn achterhand wordt mooier.
 

Copyright ┬ę 2016 Fijne Rijkunst. Alle rechten voorbehouden. Webdesign door Internetbureau Antum