Natalie van der Meide

Behaalde certificaten:

  • Instructeur dressuur NCSAH basic trainer & instructor

  • Instructeur Rechtrichten 4e graad in 3 trainingscomponenten
  • Instructeur Straightness Training 2e graad in 5 trainingscomponenten

  • Instructeur Academische Rijkunst niveau squire
  • Instructeur Centered Riding

Instructeurs NCSAH
Instructeurs rechtrichten

Ridderschap van de Academische Rijkunst
Centered Riding

Scholing

Elk jaar denk ik goed na over mijn persoonlijke ontwikkeling en opleiding. Ik investeer in mijn (rij)vaardigheden, als ook in mijn instructeursvaardigheden en streef er naar om mijzelf als instructeur te blijven ontwikkelen. Mijn missie is om leerlingen op deze weg te inspireren en een langdurige relatie met hen op te bouwen.

Achtergrond

Mijn paard Amoroso heb ik als jaarling in Spanje gekocht. Ik wilde graag een hengst. Door een jaarling te nemen kon ik met het paard meegroeien en mijzelf verder bekwamen in het opvoeden en beleren van een jonge hengst. In die tijd wist ik niet dat Amoroso als veulen een ongeluk heeft gehad. Zijn linker bekken en enkele ruggenwervels zaten vast. Door deze beperkingen ontwikkelde het paard zich erg scheef, meer dan de natuurlijke scheefheid wat elk paard heeft. Ook mentaal deed het paard ervaringen op met dat hij bepaalde dingen niet kan. Mijn kennis over het gymnastiseren en dressuurmatig ontwikkelen van een rijpaard was beperkt. Laat staan als het gaat om een revalidatiepaard.
 
En inderdaad, het werd een lange en zware weg. Jaren van zoeken, leren en jezelf blijven ontwikkelen gingen voorbij. Maar ook jaren van teleurstellingen, wanhoop en frustratie. Mijn liefde voor Amoroso en mijn passie voor de rijkunst hebben er voor gezorgd dat we doorgingen en dat we ons beiden, dus paard en ruiter, bleven ontwikkelen. We maakten in 2006 kennis met de academische rijkunst en deze weg heeft ons veel gebracht:

> Voor Amoroso: fijne afstemming op de hulpen, beter gebruik van rug en achterhand en bovenal plezier in
    het werk en meer zelfvertrouwen.

> Voor mij: ruitergevoel en bewustwording van mijn eigen lichaam, kennis over het systematisch ontwikkelen
    van je paard en inzicht.

Inzicht dat de rijkunst ons veel diepgang brengt in de omgang met en het rijden van onze paarden.
Oog hebben voor wat de paarden ons teruggeven betekent dat we onszelf als mens blijven ontwikkelen en ons bewuster worden van onze lichaamstaal en -houding. Ook raken we steeds meer geboeid door de biomechanica van het paard en de wijze waarop we als ruiter invloed kunnen uitoefenen op de ontwikkeling en beweging van het paard.

"Zoals wax in de handen van een beeldhouder, zo laat het paard zich vormen door zijn ruiter."

Bent Branderup: Akademische Reitkunst

Copyright ┬ę 2016 Fijne Rijkunst. Alle rechten voorbehouden. Webdesign door Internetbureau Antum