Referenties van deelnemers

Ilse en haar paard Lonne

Mijn quarter horse heeft een pittig karakter en door haar bouw moeite haar lichaam goed te gebruiken. Ik zocht iemand die kennis heeft om mijn quarter horse in balans te brengen. Iemand die niet kijkt naar welke discipline ik rij, maar hoe het paard zichzelf en mij het beste kan dragen. Geen “quick fixes”, maar gedegen techniek.
 Ik heb voor Natalie gekozen omdat ze een brede achtergrond heeft. Natalie kijkt naar hoe het paard met zijn bouw biomechanisch correct kan lopen. Natalie beheerst de academische rijkunst maar ook sportdressuur en revalidatie training. Ze pakt die zaken er uit die passen bij mijn paard en mij. Natalie brengt het op een duidelijke en prettige manier over.
 Verder vind ik het zeer waardevol dat Natalie een “totaal concept” aanbiedt; theorie, klassiek grondwerk, longeren en body work voor de ruiter om het ruitergevoel aan te scherpen. Dat alles komt samen tijdens het rijden. Tot slot houden we een gezamenlijke evaluatie als afsluiting van de dag.
 Na een jaar loopt mijn quarter horse een stuk beter door haar lijf en loopt ze niet meer voortdurend met haar hoofd “ja” te knikken. De western oefeningen gaan daardoor nu een stuk beter. Ik denk dat er weinig western paarden zijn die schouderbinnenwaarts aan de hand beheersen!

 

Jennifer en haar paard Duke

Ik rijd al sinds mijn 10de levensjaar recreatief paard, de meeste tijd op een verzorgpaard. Afgelopen jaar was het eindelijk zo ver – mijn eigen paard Duke! Toen ik op zoek was naar een goede instructrice kwam ik Natalie van der Meide en haar Fijne Rijkunst tegen. Ik heb mij aangemeld voor de jaarcursus en vind het echt geweldig. Wij zitten nu op de helft van de cursus en wat mij vooral aanspreekt is de combinatie van theorie en praktijkles. Ook dat je in een klein team van maximaal 6 deelnemers zit ervaar ik als erg prettig. Het is enorm leuk om elke combinatie te zien ontwikkelen in de loop van het jaar. De jaarcursus is voor iedereen geschikt die de basis (-opleiding) van het paard goed wil leggen en zichzelf wil ontwikkelen. Dus het maakt niet uit welke discipline je wilt uitoefenen of het nou dressuur, springen of western is. Je leert zowel over de anatomie van het paard maar krijgt ook praktische tips mee hoe je bijvoorbeeld aan de balans kunt werken of aan je houding en zit. Ik had met mijn jonge paard (4 jaar oud) vooral moeite met de aanleuning en de balans. Door het grondwerk en de juiste oefeningen onder het zadel konden wij al mooie resultaten boeken.

Ik kan de jaarcursus aan iedereen aanbevelen. De cursus is een keer per maand en je paard wordt tijdens de hele dag goed verzorgd. Het is een hele fijne sfeer onderling, je gaat in een veilige omgeving leren en je ontwikkelt een intensievere relatie met je paard. Je leert niet alleen jezelf beter kennen maar ook het karakter van je paard.

 

Céline en haar paard Bernd

Ik heb mijn haflinger Bernd van ’t Leestenschhof vanaf dat hij 2,5 jaar was. Inmiddels is hij 5 jaar en ik heb hem in alle rust opgeleid door veel buiten te rijden, zodat hij leerde op eigen benen te lopen zonder steun van een bakrand. Door mijn instructrice kwam ik in aanraking met het rechtrichten, het in balans laten lopen van je paard en het ‘van achter naar voren’ rijden van je paard.
Mijn interesse voor de jaarcursus werd gewekt door de titel ‘Train je paard in balans’. Dit leek mij een hele fijne aanvulling op mijn manier van trainen. Ik heb mij ingelezen via de website van Natalie en veel onderwerpen spraken mij aan: een ontspannen en effectieve manier van trainen, kennis verbreden over biomechanica, handvaten om de samenwerking met je paard te optimaliseren en zelf een betere trainer worden voor je paard. Ik heb mij opgegeven en een tijdje later begon de eerste les.
Wij trainen met een groepje van 4 paarden. Het fijne hiervan is dat je veel opsteekt van elkaars lessen, zowel onder het zadel als tijdens het grondwerken. Er wordt (als je dat wilt) gefilmd tijdens de lessen zodat je alles thuis nog rustig terug kunt kijken en luisteren. Natalie is een zeer ervaren trainster met een fijne en duidelijke manier van uitleggen. Het leuke is dat het geschikt is voor iedere combinatie, ongeacht welk niveau. Het doel van de lessen kan per combinatie anders zijn, maar daar weet Natalie erg goed op in te spelen.

Ik raad de jaarcursus zeker aan! Het is ontzettend leerzaam, je ziet de ruiters en de paarden per les groeien. Het is goed voor de ontwikkeling van paard en ruiter.
Teamwork makes the dream work!

Copyright © 2016 Fijne Rijkunst. Alle rechten voorbehouden. Webdesign door Internetbureau Antum