Lesweekend houding & zit deel II

Thema: balans en ruggebruik van het paard

In dit lesweekend houding & zit bouwen we voort op de lichaamsbewustwording en ervaringen uit het eerste lesweekend. Waar deel I zich vooral richt op de ruiter gaat deel II over het vinden van de gezamenlijke balans. De balans tussen ruiter én paard. Want alleen vanuit een gezamenlijke balans is de weg vrij voor ontspanning, harmonie, rechtrichten en verzameling.

In dit lesweekend gaan we dieper in op het voelen van de balans en de beweging van het paard. Een goede balans en beweging heeft weer alles te maken met de juiste vorm (shape) in het lichaam van het paard en de werking van de achterhand. Hoe beter we uit het oogpunt van biomechanica begrijpen wat we van het paard verlangen, hoe duidelijker we onszelf een innerlijk beeld en een innerlijk gevoel kunnen geven. En ook., hoe beter we onze zit als "tool" kunnen inzetten.

Heldere communicatie begint bij lichaamsbewustzijn, centreren en een body-mind connection.
 

 
 
FUNCTIES VAN DE ZIT

Een goede zit kunnen we onderverdelen in 3 functies:

1. Het paard niet storen

Hierbij gaat het om de balans van de ruiter en een ontspannen, stabiele zit waarbij de ruiter goed de bewegingen van het paard kan volgen.

2. Informatie krijgen

Dit betekent dat we leren begrijpen wat het lichaam en de beweging van het paard ons vertelt via ons lichaam. Als de ruiter gecentreerd is, met de vorm (houding) in zijn lichaam die bij de oefening past en ontspannen is door balans, ademhaling en zachte ogen kan de ruiter ontvankelijk zijn voor de informatie die we van het paard krijgen.

3. Informatie geven

De volgende stap is dat we met onze zit - naast volgen en observeren - ook informatie geven en het paard dus dingen gaan vragen. Oftewel, dat we met behulp van onze zit gaan "produceren". En hiermee ontstaat een wederzijdse communicatie tussen ruiter en paard. Voor de ruiter betekent dit dat hij constant moet kunnen schakelen tussen deze 3 functies van volgen, observeren en produceren.

Informatie geven
Voordat we informatie kunnen geven - en dus het paard dingen vragen - zullen we zelf goed voor ogen moeten hebben wat we willen. En zoals Bent Branderup dat zo mooi zegt:
"People don't know what they want, but they want it YET."
Het gaat hier dus om de balans, nageeflijkheid en de shape van het paard. Welke shape willen we eigenlijk? Weten we wel uit het oogpunt van biomechanica wat we aan het paard willen vragen?
  

BALANS EN RUGGEBRUIK

Deze twee onderwerpen hangen met elkaar samen. En dit hangt weer samen met hoe het paard zijn achterhand gebruikt. De rug is de verbinding tussen de achterhand en de voorhand. Als we willen dat de energie goed van achteren naar voren stroomt  zodat het paard in balans en in horizontaal evenwicht kan komen, is het belangrijk dat we meer inzicht krijgen in het natuurlijk swingen van de rug. In de academische rijkunst noemen we dit SCHWUNG. Deze 3-dimensionale beweging gaan we uitgebreid behandelen én voelen tijdens dit lesweekend.

Lengtebuiging                                        Opwaarts welven van de rug                          Rotatie van het bekken
                                                                                   

        

Amoroso

Op deze foto zie je Amoroso vóór de training en na de training. Merk het verschil op in shape. De ruglijn is vloeiender geworden. Ook is de stand van zijn bekken verbeterd en laat hij een mooie hoek zien tussen bekken, heupgewricht en kniegewricht. Door de natuurlijke aanleg van Amoroso, namelijk een stijl achterbeen, had Amoroso veel moeite met ondertreden (onderbrengen van de achterhand) en wilde hij altijd versnellen in plaats van dragen.

Letty en haar IJslander Amor

Op deze foto zie je Letty met Amor. De linker foto laat een veel bewustere ruiter zien. Bewuster in (lichaams)houding en wat ze wil van haar paard. Hierdoor komt Amor mooi over de rug en kan hij vloeiender bewegen en zijn ruiter beter dragen.
  

WERKVORMEN

Tijdens het lesweekend deel II maken we gebruik van meerdere werkvormen om er voor te zorgen dat we dit onderwerp vanuit diverse invalshoeken bekijken en ervaren. Alle details over een correcte shape komen uitgebreid aan bod.

De verschillende werkvormen zijn:

> vanaf de grond

in stilstand en in beweging

> op het paard

terwijl iemand vanaf de grond het paard traint

> rijdend

terwijl iemand vanaf de grond de ruiter feedback geeft en voelt wat de ruiter doet en of dit resulteert in een goede shape en houding van het paard.

Bij alle onderdelen werken we in groepjes van 2. Dit, om elkaar te helpen en voor de rolverdeling van "werken vanaf de grond" en "voelen op het paard".

In onderstaande foto van Amoroso zie je duidelijk het verschil tussen een verkeerde en een goede shape. Dit verschil is overduidelijk. Maar hoe zit dat op de volte, in de schouderbinnenwaarts, in de travers? Is het dan nog steeds duidelijk voor je wanneer het paard de juiste balans, nageeflijkheid en shape heeft?

 

PROGRAMMA LESWEEKEND

Dag 1

In de ochtend behandelen we theorie en we gaan dieper in op de basisprincipes van Centered Riding. Daarnaast doen we oefeningen voor lichaamsbewustwording en doen we loopoefeningen in de binnenbak.

In het middagprogramma gaan we deze oefeningen in praktijk brengen op het paard. We werken aan de longe en we werken in de gangen stap en draf, en indien mogelijk ook galop.

Dag 2

In de ochtend doen we grondwerk en gaan we aan de slag met het "shapen" van het paard. Hierbij maken we gebruik van de werkvormen zoals hierboven beschreven. Naast de volte zullen we ook werken in schouderbinnenwaarts en travers.

In de middag concentreert de les zich aan de longe. De ruiter krijgt nog steeds geen teugels in handen. Wel krijgt de ruiter als extra tool een dressuurzweep. De zweep kan gebruikt worden als indirecte teugelvoering (verplaatsen van de voorhand) en voor het shapen van de achterhand.

De longueur doet dus zo min mogelijk en zorgt alleen voor tempo en richting. Ook kan de longueur ondersteunen met de directe teugelvoering (bit/kaptoom) voor de stelling, nageeflijkheid en/of halve ophouding voor het verplaatsen van het zwaartepunt richting de achterhand. Echter, we hanteren wel het principe van: zit, been en indien nodig bit/kaptoom.
De longueur mag dus niet te snel invloed uitoefenen via de directe teugelvoering. Dit, om de ruiter de gelegenheid te geven het paard zoveel mogelijk te shapen met behulp van zit- en beenhulpen.
 

DAGINDELING

Lees hier>>

Na dit weekend ben je weer gegroeid als ruiter!

...en het paard zal steeds meer je partner worden.
 

>>Terug
>>Terug naar Nieuws
>>Terug naar Home

Copyright © 2016 Fijne Rijkunst. Alle rechten voorbehouden. Webdesign door Internetbureau Antum