Academische rijkunst

Van balans naar draagkracht
Het hoofddoel van de academische rijkunst is het volledig ontwikkelen van de draagkracht en elasticiteit van de achterhand. Het paard wordt hierdoor in staat gesteld om op de kleinste aanwijzingen van de ruiter ‘aanhoudend’ en ‘zonder dwang’ mooie bewegingen uit te voeren. Bewegingen die het paard uit zichzelf ook zou vertonen tijdens momenten van trotsheid en opwinding.

“Degenen die het verstaan met paarden om te gaan, zien er prachtig uit”. 
Xenophon

Rijkunstige opleiding
De opleiding tot goed rijpaard bestaat uit een langzame, weldoordachte en grondige opleiding. Deze opleiding bestaat uit een aantal logische stappen. Door op het juiste moment, in de juiste volgorde gebruik te maken van de juiste hoeveelheid gymnastische oefeningen kan het paard fysiek en mentaal ontwikkelen tot een sterk, soepel, wendbaar, buigzaam en verzameld paard.

De opleiding start met het werken aan de hand en longeren aan de kaptoom. Tijdens de rijkunstige opleiding wordt toegewerkt naar het rijden van alle zijgangen, de pirouettes, de wissels en de piaffe, waarbij de ruiter uiteindelijk met 1 hand rijdt. Deze oefeningen leggen de basis voor de échte kunst: de hoge school.

Cultureel erfgoed
De Academische rijscholen uit de tijd van de Renaissance en de Barokke tijd zien het rijden als kunstvorm. De basis voor deze manier van rijden vindt zijn oorsprong in een goede basistraining van het paard en de ruiter.

De academische rijkunst werkt volgens de traditie en denkwijze van de oude rijacademies en meesters als Pluvinel, La Guérinière en Steinbrecht.

Bent Branderup – Grootmeester in de academische rijkunst
Eén van de meest begaafde leerlingen van Egon von Neindorff was Bent Branderup. Bent Branderup beheerst alle rijkunstige oefeningen tot en met de hoge school.

Al van jongs af aan was hij in de ban van het paard en alles wat daar mee te maken heeft. Hij trok door Europa op zoek naar hippologisch cultureel erfgoed. Hij bestudeerde de klassieke werken van de oude meesters en raakte in contact met mensen die de oude tradities voortzetten.

Bent Branderup schreef vele boeken over de rijkunst met onder meer vertalingen van de werken van Pluvinel en François de la Guérinière en maakte video’s en dvd’s. Het is zijn missie om de oorspronkelijke rijkunst in ere te herstellen en onder de ruiters te doen herleven.

Meer informatie over Bent Branderup en de academische rijkunst is te vinden op   www.bentbranderup.dk  en  www.knighthoodoftheacademicartofriding.eu.

Copyright © 2016 Fijne Rijkunst. Alle rechten voorbehouden. Webdesign door Internetbureau Antum